Status Sabah Sarawak tidak jadi isu lagi – Jeffrey

0 130

KOTA KINABALU – Walaupun penurunan taraf Sabah dan Sarawak pada tahun 1976 menjadi negeri-negeri di Persekutuan boleh dianggap tidak berperlembagaan, perkara ini tidak menjadi isu pada masa ini, kata Datuk Seri Jeffrey Kitingan.

Timbalan ketua menteri Sabah, yang terkenal sebagai juara dalam hal-hal yang berkaitan dengan Perjanjian Malaysia 1963 (MA63), mengatakan di bawah Artikel 161E, tidak ada pindaan yang harus dibuat terhadap perlembagaan persekutuan mengenai status kedua-dua negeri itu tanpa persetujuan mereka.

“Jika anda melihat Artikel 161E, ia mengatakan tidak ada pindaan terhadap perlembagaan yang akan dilakukan tanpa persetujuan atau persetujuan Sabah dan Sarawak.”

Artikel 161E (2) berbunyi: “Tidak ada pindaan terhadap perlembagaan tanpa persetujuan ketua negara Sabah dan Sarawak, atau masing-masing negeri Sabah dan Sarawak yang bersangkutan.”

Jeffrey merujuk kepada pindaan Artikel 1 (2) untuk mengembalikan status Sabah dan Sarawak sebagai rakan setara dalam Persekutuan Malaysia semasa pemerintahan Pakatan Harapan.

Pada tahun 1976 Hansard, mengenai pindaan yang berkaitan dengan status kedua-dua negeri itu, perdana menteri ketika itu Tun Hussein Onn menyatakan bahawa dia mendapat persetujuan kedua-dua ketua menteri Sabah dan Sarawak.Dewan Rakyat membahaskan pindaan pada 12 dan 13 Julai 1976. Ia disokong oleh 130 MP, dan ditolak oleh empat.

“Perkara itu dapat dibangkitkan dalam jawatankuasa kabinet yang meneliti MA63 antara negeri dan Putrajaya. Tetapi sekarang, ini bukan masalah, ”kata Jeffrey.

Dalam satu perkara yang terpisah, dia meredakan perselisihan antara partinya, Sabah Star, dan Parti Bersatu Sabah (PBS).

Dalam beberapa minggu kebelakangan ini, pengikut kedua-dua parti telah berdebat mengenai kerusi Parlimen Keningau dan Tambunan.

Kawasan pemilihan ini secara tradisional PBS ’, dan pernah dipegang oleh mantan presiden Tan Sri Joseph Pairin Kitingan.

PBS baru-baru ini mengumumkan bahawa ia akan merebut kembali kerusi.Jeffrey, yang merupakan adik lelaki Pairin, menduduki kerusi tersebut berikutan pengunduran diri dari politik aktif selepas pilihan raya umum 2018.

Jeffrey mengatakan kedua-dua parti itu berada di Gabungan Rakyat Sabah (GRS) yang berkuasa, dan harus meningkatkan sinergi dan bekerjasama.

“Dalam politik, ada pendapat dan keutamaan yang berbeza. Jadi, bagi saya, ini adalah perkara biasa dalam politik.”Kami berada dalam pemerintahan yang sama, baik di peringkat persekutuan dan negeri.

Tumpuan harus diberikan kepada bagaimana bekerjasama dan meningkatkan sinergi kita. “Dia menambah bahawa ahli parti tidak boleh mengeluarkan pernyataan yang akan mempengaruhi kerjasama dalam GRS.

– The Vibes, 27 April 2021

Leave A Reply

Your email address will not be published.