Siapa Halang Ustaz Ebit Liew?

0 29

Berdasarkan kemaskini facebook Ebit Liew, beliau mengesahkan yang beliau dihalang untuk meneruskan niatnya untuk membina sekolah untuk memberi pendidikan kepada masyarakat Bajau Laut yang baru sahaja beliau Islamkan lebih 500 orang menurut fb page beliau.

“Sayu hati. Saya minta maaf pada penduduk di Pulau-Pulau di Semporna yang saya Islamkan. Saya tidak dapat lagi meneruskan misi bantuan. Saya tangguhkan niat bina sekolah. Pagi ini saya dimaklumkan saya tidak dibenarkan untuk ke Pulau-pulau di Semporna Minta diberhentikan bantuan disekitar sini. Saya diberitahu antara hukuman boleh dikenakan didenda 100 ribu atau penjara 3 tahun.

Saya minta maaf. Saya terpaksa menangguhkan pembinaan sekolah kecil atau pusat kegunaan masyarakat setempat yang saya rancang. Bukan sekolah saya. Tiada caj. Lebih kepada tempat nak aktiviti dan pendidikan. Sebab dekat sana tiada tempat untuk buat begitu. Dari bot jer bagi bantuan. Saya dah beli kayu-kayu. Saya dah kumpul 7 orang guru. Semangat mereka nak mendidik. Dan menjadi sumber pendapatan mereka. Saya minta maaf yer ustaz ustazah semua.

Tadi ramai menangis sedih termasuk anggota yang patutnya bawa kami ke Pulau-pulau. Saya terharu sifat baik dan kasih sayang orang Sabah. Macam keluarga sendiri. Sayang semua seperti mereka sayang saya. Saya sayang semua. Saya maafkan semua. Saya tidak berkecil hati perjuangan di teruskan.

Saya akan terus ke Tawau dan tunggu flight di Tawau. Sempurna sumbangan sedikit tempat di Tawau yang saya janji. Terima kasih semua. Sehingga berjumpa lagi jika ditakdirkan Allah. Saya serahkan segala urusan kepada Allah. Cukuplah kepada Allah orang mukmin itu berserah.”

PDRM menafikan menghalang usaha Ustaz Ebit Liew.

Kerajaan Negeri Sabah masih belum memberi apa apa respon tentang update ini dan masih tiada informasi siapa sebenarnya yang memberi makluman tentang denda RM100,000 kepada Ustaz Ebit Liew.

Barangkali, Jurucakap Kerajaan Negeri boleh memberi respon kepada perkembangan ini.

Leave A Reply

Your email address will not be published.