KOTA KINABALU, 29 Sept – Mahkamah Koroner pada Isnin diberitahu bahawa Zara Qairina Mahathir tidak pernah dipukul atau didera pada malam kejadian yang membawa kepada kematiannya.
Peguam Azhier Farhan Arisin memaklumkan kepada media bahawa saksi kelima, seorang kanak-kanak, memberi keterangan jelas bahawa Zara tidak pernah dicederakan sehingga tahap mengancam nyawa.
Menurut Azhier, beliau turut meminta saksi menjawab dakwaan yang berlegar di media sosial kononnya Zara dipukul hingga mati oleh pembuli di asrama.
“Saksi tersebut menegaskan berdasarkan pemerhatiannya sendiri malam itu, tiada sesiapa pun yang menyentuh atau mencederakan Zara,” katanya.
Keterangan itu sekali gus menolak spekulasi dalam talian dan menambah dimensi baharu dalam prosiding inquest yang masih berlangsung.
Sumber:
Daily Express – Witness says Zara was not assaulted on night of incident (29 September 2025)