KUNDASANG, 30 Sept – Suasana politik di Kundasang semakin panas apabila Parti Kesejahteraan Demokratik Masyarakat (PKDM) menerima borang keahlian daripada sekumpulan ahli Parti Sebelah yang memilih untuk beralih arah.
Majlis penyerahan borang di kawasan Nawanon dan Malinsau itu berlangsung meriah dengan kehadiran penduduk setempat yang mahu melihat perubahan politik lebih berkesan menjelang Pilihan Raya Negeri Sabah ke-17 (PRN17).
Menurut kenyataan rasmi di laman Facebook PKDM DUN.36 Kundasang, perpindahan ahli ini adalah hasil daripada kesedaran rakyat yang semakin hilang keyakinan terhadap parti lama.
“Borang-borang ini adalah hasil dari kesedaran untuk perubahan,” menurut hantaran tersebut, sambil menyatakan penghargaan kepada Cawangan Sumbilingon yang menganjurkan program ini.
Datuk Jeff, selaku pemimpin PKDM Kundasang, menyambut baik perkembangan itu dan menegaskan bahawa sokongan rakyat adalah bukti PKDM semakin diterima sebagai kuasa politik baharu di Sabah.
Kundasang Jadi Medan Perubahan
Kundasang yang sebelum ini dikenali sebagai kubu kuat parti lama, kini mula menyaksikan arus sokongan berubah. Pemerhati tempatan menjangkakan gelombang ini bakal memberi kesan besar kepada persaingan sengit di PRN17 akan datang.
Sumber: Facebook PKDM DUN.36 Kundasang