Terkini

Banjir di Sabah: 2,900 Pengguna Terkesan, Sabah Electricity Pantau Aset & Bekalan

KOTA KINABALU, 15 Sept 2025 — Sabah Electricity Sdn Bhd (SESB) memaklumkan bahawa sejumlah besar pengguna di Penampang dan Papar terjejas akibat gangguan bekalan elektrik susulan bencana banjir.

Menurut kenyataan rasmi, pihak SESB sedang memantau rapi aset yang terjejas bagi memastikan keselamatan serta kelancaran bekalan elektrik.

Butiran Gangguan Bekalan

📍 Penampang

  • 120 pengguna terjejas
  • 9 pencawang elektrik ditutup akibat banjir

📍 Papar

  • 2 feeder ditutup
  • 2,781 pengguna terlibat
  • 15 pencawang elektrik ditutup akibat banjir

Peringatan Keselamatan

Pengguna dinasihatkan agar:

  • Utamakan keselamatan semasa banjir
  • Jauhkan diri daripada peralatan elektrik yang basah untuk mengelakkan risiko renjatan elektrik

SESB menegaskan pihaknya akan terus memantau situasi semasa banjir di kedua-dua daerah sehingga keadaan pulih sepenuhnya.

Baca juga  “Cemas di KKIA: ‘Bom Tangan’ Rupanya Mainan Kanak-kanak”

📷 Sumber rasmi: Sabah Electricity Careline (15 Sept 2025)


 

Ikuti perkembangan terkini Sabah Update Xtra di Telegram
Follow kami di Facebook

Sabah Update

Sabah Update ialah portal berita bebas yang menyiarkan laporan semasa, politik dan komuniti dari seluruh Sabah dengan sumber sahih serta analisis seimbang.

https://sabahupdate.com

Terkini

Tentang Kami

Sabah Update ialah portal berita bebas yang berpusat di Sabah, berperanan sebagai wadah maklumat terkini dan sahih untuk rakyat negeri ini khususnya, serta Malaysia amnya.

Sabah. Real. Connected

Sabah Update © 2025. All Rights Reserved.