Tiga Lelaki Warga Asing Ditahan Leka Sabung Ayam di Penampang

Tiga lelaki ditahan kerana sabung ayam di Penampang

Penampang, 9 Mei 2025 – Tiga lelaki warga asing yang leka menjalankan aktiviti sabung ayam di Kampung Puyn Tunoh, Penampang berjaya ditahan oleh pihak polis dalam satu operasi khas.

Ketua Polis Daerah Penampang, Superintendan Sammy Newton, memaklumkan bahawa penahanan dilakukan selepas menerima maklumat awam dan hasil risikan yang dijalankan di kawasan tersebut.

“Operasi dijalankan hasil maklumat awam dan risikan sebelum serbuan dibuat,” katanya.

Kegiatan Sabung Ayam Terbongkar

Dalam serbuan tersebut, pihak polis berjaya menahan tiga lelaki berusia antara 48 hingga 55 tahun. Mereka dipercayai sedang leka menjalankan aktiviti sabung ayam tanpa menyedari kehadiran polis.

Pemeriksaan lanjut menemukan beberapa barangan yang dipercayai digunakan dalam kegiatan sabung ayam, termasuk:

  • Empat ekor ayam hidup

  • Dua ekor ayam mati

  • Dua unit sangkar ayam

  • Wang tunai sebanyak RM604

Semua suspek bersama barang rampasan dibawa ke Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Penampang untuk tindakan lanjut.


Disiasat Mengikut Seksyen 21 Enakmen Kebajikan Haiwan 2015

Kes ini disiasat di bawah Seksyen 21 Enakmen Kebajikan Haiwan 2015 yang memperuntukkan hukuman denda atau penjara jika disabitkan kesalahan.

Superintendan Sammy turut menyeru orang ramai untuk menyalurkan sebarang maklumat berkaitan kegiatan perjudian haram atau penganiayaan haiwan kepada pihak polis bagi memastikan keamanan dan kesejahteraan komuniti sentiasa terpelihara.

Kesedaran Masyarakat Terhadap Perjudian Haram

Aktiviti sabung ayam bukan sahaja menyalahi undang-undang tetapi juga dianggap sebagai satu bentuk penganiayaan haiwan. Oleh itu, masyarakat perlu memainkan peranan aktif dalam melaporkan kegiatan seumpama ini kepada pihak berkuasa.


Kesimpulan

Kerjasama masyarakat amat penting dalam memerangi kegiatan perjudian haram dan memastikan kebajikan haiwan terpelihara. Pihak berkuasa sentiasa komited dalam menjaga keselamatan dan kesejahteraan komuniti di daerah ini.


Artikel ini dipetik dan diolah dari Borneo Post Online.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top