Video Hamzah Zainuddin naik Jet Peribadi ke Sabah

1 2,633

Tekan link utk video Jet Peribadi : https://fb.watch/5jtlubJxOF/

Seorang bekas timbalan menteri mempersoalkan sama ada Menteri Dalam Negeri Hamzah Zainudin adalah individu yang dimaksudkan oleh Ketua Polis Negara Abdul Hamid Bador ketika menyebut tentang orang yang kerap menggunakan jet peribadi ke Sabah.

Ahli Parlimen Sepanggar, Azis Jamman dari Warisan berkata, Hamzah antara pemimpin yang kerap melawat Sabah sebelum pilihan raya negeri diadakan.

Beliau merujuk kepada Limus Jury dan James Ratib, dua Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) dari Upko yang sebelum itu berada dalam gabungan kerajaan Sabah.

Azis mendakwa, Hamzah kemudian mengadakan beberapa siri lawatan ke Sabah menggunakan jet peribadi untuk bertemu dengan bekas ketua menteri Sabah, Musa Aman.

Semalam, Hamid bercakap mengenai bagaimana beliau memerangi rasuah dalam pasukan polis, tetapi dalam politik, rasuah berlaku “di mana-mana”.

Kata beliau, dalam politik, pemimpin “mabuk kuasa dan sedia membeli orang lain dan mengugut (yang enggan dibeli)”.

“Lihatlah tingkah laku orang politik. Naik jet peribadi, mana dapat duit naik ‘private jet’? Pergi ke seluruh Sabah dan tiba-tiba ada yang tukar sokongan.”

Aziz mendakwa, sebagaimana dilaporkan sebelum ini, terdapat usaha daripada kerajaan Perikatan Nasional (PN) untuk membeli dan mengugut wakil Warisan Plus.

Namun, katanya, tiada perkembangan berkenaan laporan itu setakat ini.

Azis, yang juga ketua Pemuda Warisan, juga bertanya sama ada Hamid turut merujuk kepada ugutan yang dibuat terhadap wakil rakyat Pakatan Harapan (PH) untuk menyertai PN.

“Persoalannya, hasil daripada lompatan tersebut, tiba-tiba siasatan terhadap para pemimpin tersebut menjadi senyap.

“Adakah ini yang dimaksudkan KPN, ada ugutan dibuat?” soalnya.

“Kenyataan KPN tentang bagaimana ‘katak politik’ wujud ‘di sini’ ‘di sana’ perlu disiasat SPRM kerana selaku ketua pasukan polis, pastinya beliau tahu sesuatu yang wajar SPRM siasat,” kata beliau.

Tambahnya, sebagai bekas timbalan menteri dalam negeri, beliau bersetuju dengan saranan Hamid bahawa Suruhanjaya Perkhidmatan Polis (SPP) perlu diketuai oleh seseorang yang mempunyai kredibiliti dan integriti, serta tidak dipengaruhi oleh kuasa politik. FMT

1 Comment
  1. Sarah says

    Siasat adalah tindakan yang wajar bagi tunjukkan kebenaran untuk semua pihak iaitu PDRM,SPRM,AHLI POLITIK dan yang paling penting siasat PM dan individu yang dikatakan naik jet ke sabah tu.

Leave A Reply

Your email address will not be published.