Ketua Penerangan Pemuda UMNO tipu gelaran Datuk Seri?

0 2,354

Sekiranya seseorang menggelarkan diri mereka Dato’ atau Datuk Seri di SOSMED, sebelum kita panggil dengan panggilan itu. Apa kata kita semak dulu adakah mereka benar benar dianugerahkan dengan gelaran itu?

Berdasarkan photo bersama Datuk Nilwan Kabang yang memegang gelaran Datuk, kita boleh lihat dari rekod yang beliau sememangnya Datuk.

Kita boleh membuat semakan terus di link ini, sebelum anda tekan link di bawah. Pastikan anda ada nama betul individu tersebut.

Individu yang menggelarkan dirinya Datuk Seri di seluruh sosial media milikya adalah Encik Anil Jeet Singh merupakan Ketua Penerangan Pemuda UMNO P188 Lahad Datu.

Kami membuat semakan atas nama

Encik Anil Jeet Singh di

http://intranet.istiadat.gov.my/index.php/component/semakanlantikanskp/

ini adalah hasil carian yang merujuk kepada nama beliau.

(sekiranya anda membuat semakan, laman web tersebut hanya boleh digunakan dengan berkesan di DESKTOP kerana ia tidak Mobile Friendly)

Beliau sememangnya penerima anugerah Darjah Indera Mahkota Pahang (D.I.M.P.) pada tahun 2015 dengan singkatan D.I.M.P yang membawa gelaran Dato’ bukan Datuk Seri.

Penipuan gelaran untuk menerima penghormatan dari orang awam adalah tidak wajar dilakukan oleh orang orang yang mengaku diri memberi bakti kepada masyarakat.

Dapat dilihat di facebook page beliau yang tidak sampai 1000 follower itu beliau meletakkan DS dipangkal nama. Adakah itu memberi maksud Datuk Seri atau cubaan mengelirukan pengguna media sosial? Hanya Encik Anil lebih tahu.

https://www.facebook.com/DS-Dr-Anil-Sandhu-AJSS-103078204621435

Bukan itu sahaja, ia merendahkan individu lain  pun menerima gelaran Dato’ Seri seolah olah gelaran tersebut diterima dengan mudah dan memalukan institusi diraja yang memberi anugerah kepada mereka yang layak. Kita juga boleh melihat berdasarkan individu lain yang memegang gelaran Dato Seri yang benar benar wujud.

Malangnya, Encik Anil Jeet Singh ini tidak mempunyai gelaran Datuk Seri atau Dato Seri.

Kalau gelaran diri pun hendak ditipu, apa lagi Ketua Penerangan Pemuda UMNO Lahad Datu ini tipu?

Leave A Reply

Your email address will not be published.